Blog post cover illustration Kuidas me Eesti oma Amazoni tegime
Tiit, Erkki
01 Nov 2019

Kuidas me Eesti oma Amazoni tegime

E-kaubandus on teema, millest me oma blogis siiani kirjutanud pole. Ometi oleme nüüdseks juba aastaid ses valdkonnas millegi erilisega tegelenud. Unikaalne lahendus teeb oma mitmekülgsusega silmad ette vaat et ka Amazonile endale 😉

2015. aastal olid klientide ostuharjumused kiiresti muutumas. Enne reaalse ostu tegemist hakati üha rohkem veebis eeltööd tegema. Sel ajal polnud ühelgi Eesti ostukeskusel sellist esindust veebis, millelt oleks võimalik ka toodete kohta infot saada, veel vähem neid tellida.

Meie klient Astri Grupp opereerib kirjutamise hetkel Eestis viit suurt ostukeskust: Fama Keskus ja Astri Keskus Narvas, Lõunakeskus Tartus, Pärnu Keskus Pärnus ja Balti Jaama Turg Tallinnas - ühtekokku üle 700 partneriga. Pakkumaks nii rentnikele kui nende klientidele lisaväärtust, seati eesmärgiks tuua infot otsiv klient järgmise sammuna ilmtingimata just Astri keskustesse ostlema.

Kaubanduskeskuse veebi ja e-poe hübriid

Kuigi e-kaubandus on sedavõrd levinud ja maailmas on olemas müriaad erinevaid valmislahendusi, ei leidnud Astri oma ideede teostamiseks sobivat tarkvara.

Peale mõningaid ühiseid arutelusid langes otsus rätseplahenduse arendamise kasuks.

Lokaalsest globaalseks

Alustasime ühe keskuse vaatest. Sündis veebikaubamaja, kus mitmete poodide tellimused konsolideeritakse üheks. Tellimuse paneb kokku ja toimetab kohale Astri.

Töö käigus jõudsime peagi keskusteülese lahenduseni. Sama süsteemi kasutavad tänaseks kõik Astri Grupi ostukeskused.

Keskuses opereeriv partner võib omakorda olla rentnik mitmes varem mainitud ostukeskuses. Nende jaoks on tegu väga efektiivse lahendusega, kuna saavad ühekordse vaevaga olla klientide jaoks nähtav mitmes keskuses üle Eesti ning olla pildil ka veebis tehtavates otsingutes.

Milles lahenduse mitmekülgsus seisneb?

Lahendusel on Amazoniga sarnased omadused:

  • Täislahendus kaupmeestele, kel ei ole veel oma e-poodi
  • Kaupmeestel, kel on juba e-pood, on võimalus lihtsalt liidestuda
  • Kesksed makselahendused
  • Külastajate statistika

Päris ostukeskuste olemasolu viis aga täiendavate võimalusteni:

  • Eri tasemel administreerimise võimalused: grupp, keskus, rentnik
  • Kesksed turunduslahendused (reklaamid eri meediumites, kinkekaartide ja kampaaniate haldus)
  • Maksimaalne automatiseeritus kõikide e-poe lülide vahel tellimisest tarneni
  • Adaptiivsuse kõrgklass - mitme meediumi valmisolek
Partnerite iseteenindus muudab igal partneril kampaaniate läbiviimise paralleelselt erinevates keskustes olevas "päris" poodides ja samaaegselt ka e-poes väga lihtsaks.
## Universaalne platvorm mitme meediumi jaoks

Lõpptulemus lahendas mitut probleemi - kõik Astri keskused said uued kodulehed, teisalt tekkis keskuste-ülene veebikaubamaja. Kaetud on mitu meediumit - tehniliselt sama lahenduse peal toimivad keskuse kodulehekülg ja veebipood. Ühtlasi ka ostukeskuses kohapeal majajuhid, reklaamtahvlid ja wifi-avalehed.

Keskuste rentnike vaatest on tegu väga mugava lahendusega - ühe pakkumise lisamisel on see koheselt nähtav potentsiaalsetele klientidele kodus arvuti vahendusel infot otsides, liikvel olles mobiilist vaadatuna, keskustes jalutades reklaamtahvlitel ja majajuhist infot otsides.

Sellise lisaväärtuse pakkumine annab Astrile uue väljundi heade rentnike leidmiseks oma keskustes.

Majajuht Lõunakeskuses on lahenduse üks väljunditest. Taamal paistab ka reklaamtulp, millel kuvatakse rentnike enda poolt avaldatud pakkumisi.

Kuidas algsed eesmärgid täidetud said?

Tänaseks võib öelda, et Astri Grupp sai antud lahenduse läbi enda ostukeskuste kõrvale ühe juurde: Astri e-keskuse. Käivet on kasvatatud piirkondades, mis asuvad kaugel nende päris ostukeskustest. Kui 2016. aastal külastati e-keskust 800 000 korda, siis 2018. aastaks on see rohkem kui 3 korda kasvanud 2,6 miljoni korrani.

Kasvutrend on ka partnerite arvukuse poolel - võimalus Astri platvormil e-pood luua ei tekita püsikulusid ja seeläbi on tekkinud üle 100 partneri, kes päris kaubanduskeskuses üldse kaubanduspinda ei vaja ja pakuvad oma tooteid ainult e-keskuses.

Codeborne kui arenduskiirendi

Algselt arendasime kogu lahenduse meie. Töömahtude kasvades ja reaalse käibe tekkides lõi tellija ka oma arendustiimi, kellele oma know-how sujuvalt üle andsime ja kes on suures osas tänaseks arenduse üle võtnud. Selline arengumudel on meil tuttav ka mitmetest teistest projektidest.

Vajad e-kaubanduse lahendust, aga karbitoode ei sobi?

Our recent stories