Blog post cover illustration “Tahaks telekast midagi vaadata, aga ei tea mida”
Tiit, Aivar
29 Aug 2018

“Tahaks telekast midagi vaadata, aga ei tea mida”

Ilmselt tuttav olukord sullegi. Aitasime Elisal teha digiboksi, mis seda olukorda lahendaks.

Meie klientidele ei tule kindlasti üllatusena, et lisaks tarkvara loomisele aitame neil kaasajastada kogu kliendile suunatud pakkumist. Elisa (endine Starman) on selle heaks näiteks.

Oleme neil varasemalt aidanud mitmel korral inimeste teleri vaatamise harjumusi muuta. Olgu selleks siis uutmoodi telekapuldi loomine, telepildi mobiilirakendustesse viimine või telepildi veebi viimine.

Elisa rakendused erinevatel meediumidel
Elisa Elamus on teenus, mis on kasutatav samaaegselt erinevatel meediumidel.
Nende kõikide arendusel on meil olnud kandev roll.

Teleka vaatamine on vahel raske

Ilmselt on igaüks kogenud olukordi, kus tahaks telerist midagi vaadata, aga pole õrna aimugi, mida vaadata. Telekava avamine ei tee olukorda karvavõrdki lihtsamaks - sajad kanalid ja 30 päevane Ajamasina teenus tähendavad, et valikus on mitukümmend tuhat saadet. See tundus põnev teema, millele lahendust otsida.

Elisa digiboksi telekava
Telekava paljude saadete hulgast huvipakkuva leidmine pole alati lihtne

Kaasaegne veebimaailm eesotsas Youtube’i ja teistega esitab sisu selliselt, kus kasutaja ei pea ise väga palju mõtlema. Järgmised palad, mis võiksid kasutajale meelepärased olla, kantakse soovitustena kandikul ette ja pannakse isegi automaatselt mängima. Seda kogenud inimene ei taha teleri vaatamisel lapata lõputuna näivat kavamaatriksit. Küll aga on tal teadmine, et tahaks vaadata mõnd head filmi või spordiülekannet ja ta tahab, et see oleks talle mugavalt leitav.

Just nii lihtsaks ja mugavaks otsustaski Elisa oma teleteenused ümber korraldada. Tekkisid niinimetatud maailmad, kuhu alla otsivad nii kogenud telerivaatajad ja ka algoritmid hetkel eetris olevat, Ajamasina ja videolaenutuse sisu. Kõik oluline osa telekavast jaotatakse nelja maailma - Filmimaailm, Lastemaailm, Spordimaailm ja Täiskasvanute maailm.

Elisa digiboksi peamenüü
Elisa Elamuse maailmad digiboksi peamenüüs

Maailmad

Kõige populaarsem maailm on vaieldamatult Filmimaailm.

Selle teeb põnevaks eelkõige soovituste osa. Sinna kogutakse Elisa töötajate poolt kureeritud sisu, mille analoogiks võiks tuua Eesti Ekspressis olnud Jaan Ruusi filmisoovitused. Selle maailma juures on olulised eelkõige kaks tahku. Esiteks, sinna satuvad tõepoolest vaid kõige paremad viimasel ajal eetris olnud filmid. Ja teiseks, sinna satub filme väga erinevale maitsele, mille hulgas on ka silmaringi laiendavaid kvaliteetteoseid. Seda võib võtta justkui Elisa sotsiaalse missioonina vaatajaskonna harimiseks.

Elisa Elamuse filmimaailm
Elisa Elamuse filmimaailm

Eraldi grupeerituna on kasutajale telekavast välja otsitud kõik eetris olnud filmid, mis on Ajamasinaga järelvaadatavad.

Välja on toodud ka kõik saadaolevad filmikanalid koos praeguse ja järgmise saate infoga. Muuhulgas on see hea võimalus Elisale kui teenusepakkujale teha ristmüüki oma klientidele, sest uusi kanaleid saab oma olemasoleva paketti lisada ühe nupuvajutusega selles samas menüüs.

Kõige pisematele telerivaatajatele loodud Lastemaailm paistab silma oma lihtsama kasutajaliidesega, kus on eelkõige rõhku pandud visuaalsele osale ja tekstilist osa on hoitud minimaalsena. Tulemus on nii hea, et 2-3 aastased saavad päris kiiresti selgeks, kuidas iseseisvalt soovitud saated üles leida.

Elisa Elamuse lastemaailm
Elisa Elamuse lastemaailm

Spordisõprade suur lemmik on kindlasti Spordimaailm, kuhu on koondatud kõik spordikanalid ja hetkel eetris olevad otseülekanded. Arvestades erinevate spordivõistluste ülekandeõiguste liikumist kanalite vahel hooajast hooaega on see kindlasti kasutajakogemust parandav lahendus. Lisaks tuuakse spordimaailma mugavalt kättesaadavaks ka DELFI TV spordiuudised.

Minu maailm

Inimestele meeldib asju ikka oma äranägemise järgi teha ja seetõttu ei pruugi laiale vaatajaskonnale ettevalmistatud maailmad kõigile sobida. Seepärast läks Elisa veelgi kaugemale ja tekitas telerivaatajatele võimaluse luua oma isiklik maailm.

Telerivaataja saab “Minu maailma” lisada kõik oma lemmiknäitlejad, armastatuimad režissöörid ja parimad seriaalid. Seejärel otsivad nutikad infosüsteemid kasutaja jaoks üles kõikvõimaliku sisu kõikidest Elisa teenustest ja katalogiseerivad selle mugavalt ja loogiliselt.

Silver Soomre, Elisa teenuste ja toode juht
Minu laps väga telekat ei vaata. Ühel õhtul läksin koju ja leidsin ta uue digiboksi menüüsid uurimast. Siis arvas nähtu kohta: “Isa, te teete seal kontoris täitsa normaalset tööd!”

Mida õppisime?

Tarkusetera, mida maailma projektist kaasa võtta on eelkõige see, et klientidele parema teenuse pakkumiseks piisab vahel sellest, kui juba olemasolevad teenused paremini kättesaadavaks teha. Nii videolaenutus kui ka Ajamasina teenus on Elisa klientidele kättesaadav olnud juba aastaid ja alates 2018 aasta jaanuarist on ka klientidele huvipakkuva sisu leidmine uuele tasemele viidud.


Codeborne panus sellesse projekti oli digiboksi tarkvara loomine, tehnoloogilise lahenduse väljamõtlemine ning pikaajalise Elisa infosüsteemidega töötamise tõttu ka teiste koostööpartnerite nõustamine. Kogu projekt realiseeriti umbes 4 kuuga.

Our recent stories