Blog post cover illustration Tarkvarakooli 2. lend. Kes on kes?
Tiit
26 Nov 2014

Tarkvarakooli 2. lend. Kes on kes?

Codeborne Tarkvarakooli teine lend on juba kaks kuud usinalt toimetanud. Tutvustame õpilasi lähemalt.

##Monika

Monika

###Mida Sa enne Tarkvarakooli tegid? Lõpetan hetkel magistriõpinguid televisiooni alal Balti Filmi- ja Meediakoolis. Varem töötasin projektipõhiselt erinevates telekanalites ja produktsioonifirmades, kus tegin saateid, uudiseid ning reklaame. Seal kogetud tiimitöö ja suhtlemine aitavad mind palju ka praeguses rollis - väga olulised oskused paarisprogrammeerimise puhul.

Pean end aktiivseks inimeseks ja mulle meeldib proovida uusi ning põnevaid asju. Näiteks hetkel teen iga kuu midagi, mida ma pole kunagi varem teinud või proovinud. 7 kuud on möödas ja seni olen kenasti graafikus. Olen mänginud aktiivselt korvpalli ja üleüldse on igasugune sport minu elu oluline osa.

###Sinu eelnev suhe programmeerimisega? Keskkoolis tegin HTML-lehe ja Codecademy lehel sai üht-teist proovitud.

###Sinu arvates parim e-teenus, mida oled kasutanud? Väga hea, et kõiki riigi asju saab ajada veebis. Selle veendumuse annab näiteks võrdlus USA-ga, kus mind jooksutati ühest asutusest teise tegevuse puhul, mis Eestis oleks saanud paari klõpsuga tehtud.

###Kas raamatuid loed paberil või tahvlil? Paberil

###Kas me kontorisse 8. korrusel tuled trepist või liftiga? Liftiga

###Sina 5 aasta pärast? Soovin, et 5 aasta pärast oleks elus rohkem kindlust ja endaga rahulolu.


##Kätlin

Kätlin
###Mida Sa enne Tarkvarakooli tegid? Olen lõpetanud Tartu Ülikooli füüsika eriala magistrikraadiga. Noored Kooli programmi kaudu jätkasin füüsikaõpetajana, sealhulgas õpetasin ühe aasta Inglismaal. Füüsika jääb ju füüsikaks igal pool, sõltumata keelest. Õpetajatöö on üks lahedamaid, aga meil kahjuks väikese motivatsioonipaketiga. Seetõttu otsustasin vahetada valdkonda ja õpin praegu IT Kolledžis teisel kursusel. Viimase pooleteise aasta jooksul olen tegelenud ka [HTM](https://www.hm.ee/)’i ja Wolframi ühisprojektis arvutipõhise statistika õppematerjalide väljatöötamisega. Lisaks mängin jalgpalli ja seda juba 17 aastat. Esindanud olen Eestit nii noorte- kui ka naistekoondises. Hetkel olen mängiv abitreener klubis JK Tallinna Kalev.

###Sinu eelnev suhe programmeerimisega? Füüsikaõpingute ajal läbisin programmeerimise algkursuse ja see tekitas usu, et see eriala võiks mulle sobida. Seejärel siis juba õpingud IT Kolledžis.

###Sinu arvates parim e-teenus, mida oled kasutanud? Meeldib, et Eestis saab kõiki (riigi) asju veebis ajada. Mul on kogemus UK-ga, kus pidin kolm korda kontoris käima ja erinevaid pabereid esitama, et lihtsat pangakaarti kätte saada, muust bürokraatiast rääkimata.

###Kas raamatuid loed paberil või tahvlil? Paberil

###Kas me kontorisse 8. korrusel tuled trepist või liftiga? Liftiga

###Sina 5 aasta pärast? Pilt on minu peas olemas, aga see ei ole avaldamiseks.


##Delia

Delia
###Mida Sa enne Tarkvarakooli tegid? Pärast keskkooli läksin TTÜ-sse elektroenergeetikat õppima ja seejärel töötasin pikalt Eesti Energia tütarettevõttes Võrguehitus, olin väliste elektrivõrkude projekteerija. Lisaks tööle on mul 3 last, kellega tegemist jagub.

###Sinu eelnev suhe programmeerimisega? Keskkooli lõpuklassides tegime arvutitundides väikseid programme turbopascalis, nt stardiprotokolle, mis mulle väga meeldis. Sel hetkel ei mõelnud, et võiksin kunagi IT-d edasi õppima minna. Hiljem juhtus kuidagi nii, et paljud mu tutvusringkonnas tegutsesid IT valdkonnas ja nende jutte kuulates tundus see nii põnev ja kaasahaarav! Samal ajal tundsin tööalaselt üha enam, et midagi on justkui puudu ja vaja oleks uusi väljakutseid. Lapsepuhkusel olles (tööalaselt ei olnud midagi pooleli) avanes selleks suurepärane võimalus. Nägin FB-s Tarkvarakooli pakkumist. Pidasin nõu õega, kes esimese hooga küll soovitas mul pigem küünetehnikuks õppima minna (kuna programmeerimine on ikka päris keeruline), kuid kandideerisin sellest hoolimata ikkagi :D

###Sinu arvates parim e-teenus, mida oled kasutanud? miks? Hansanetti kasutan kõige rohkem (tõlge: Swedbanki internetipanga nimetus 2000 aastal ;) … osad selle tegijad on täna Codebornes).

###Kas raamatuid loed paberil või tahvlil? Ma olen selles mõttes “vana kooli” inimene, mulle meeldib nii ajalehte kui ka raamatut paberkandjal lugeda.

###Kas me kontorisse 8. korrusel tuled trepist või liftiga? Liftiga

###Sina 5 aasta pärast? Loodetavasti programmeerijana ikka, ei anna veel alla! Põnev oleks programmeerida midagi seoses energeetikaga.


##Ülla

Ülla
###Mida Sa enne Tarkvarakooli tegid? Mu juured on Tartust ja kogu varasema elu jooksul olen olnud pigem humanitaar - käisin Hugo Treffneris humanitaarklassis ja hetkel õpin TÜ-s ajalugu ja rahvusvahelisi suhteid. Olen olnud giidiks igal pool Eestis ja koduõpetaja ajaloos. Pärast gümnaasiumi reisisin, õppisin ja töötasin erinevates Euroopa riikides, pikemalt aga Inglismaal, kus töötasin ka arvutitega, aga hoopis filmimontaaži alal.

###Sinu eelnev suhe programmeerimisega? Armastus arvutite vastu on mul kogu aeg olnud: kui teised lapsed käisid lasteaias, siis mina käisin isaga tööl ja vaatasin arvuteid. Oma esimese arvuti sain teises klassis ja juba põhikooli lõpus teenisin pisikest taskuraha teiste aitamisega arvutite osas - puhastasin kettaid või lahendasin google.com’i abil lihtsamaid riist- ja tarkvaralisi probleeme.

Ühel hetkel märkasin, et paljud mu sõbrad olid programmeerijad, kes saatis kuubikut kosmosesse, kes töötas Skype’s, Google’s – see on minu arust huvitav, kuidas ühest ideest sünnib meeskonnatööna lõpuks toimiv süsteem, mis mõjutab päris paljude inimeste elu. Pean multidistsiplinaarsust tähtsaks - oluline on õppida uusi oskusi ja kohandada neid seni õpituga, seega hakkasin ise Codecademy’s Python’i ja Ruby’iga tutvuma. Mulluse Tarkvarakooli magasin maha, sel korral läks õnneks!

###Sinu arvates parim e-teenus, mida oled kasutanud? miks? Swedbank. E-riik üldiselt. Näide elust - piisas paarist klikist, et ennast teise linna sisse kirjutada, selle asemel, et ametiasutuste uksi kulutada. Rääkimata sellest, et alati pole võimalik 9-17ni vaba aega leida.

###Kas raamatuid loed paberil või tahvlil? Mõlemas, mulle elektroonilised vidinad meeldivad - alates e-lugeritest lõpetades veidi suuremate vidinatega – näiteks Tesla model S-ga. Paberkujul raamatuteta samas kodu ette ei kujutaks.

###Kas me kontorisse 8. korrusel tuled trepist või liftiga? Liftiga, lihtsalt harjumusest.

###Sina 5 aasta pärast? Kindlasti IT-s ja reaalselt programmeerides - teisiti enam ette ei kujuta! Tean, et see nõuab minult tõsist tööd, õnneks motivatsiooniga probleemi pole. Miskipärast pakub see suurt rahulolu, kui pärast suurt pusimist ja tüütuid veateateid midagi ilusat välja tuleb. Või kuidas täpselt sama tulemuseni on võimalik jõuda hoopis lühemat koodijuppi kasutades. Ilmselt on mul 5 aasta pärast juba piisavalt oskuseid ja kogemusi, et ennast Javas kodus tunda. Ajalugu kindlasti kõrvale ei heida, vaid näen seda meeldiva kõrvalhobina, millega vabal ajal tegeleda.


##Dmitri

Dmitri
###Mida Sa enne Tarkvarakooli tegid? Töötasin analüütikajuhina turuanalüüsi firmas Londonis, siis finantsanalüütikuna Moskvas ja Tallinnas. Tulin tagasi Eestisse, sest perre sündis väike laps Eesti on tema kasvatamiseks parim koht. Toetasin äri eri otsuste langetamisel, automatiseerisin analüütikute tööd ja sain sedasi omad esmased praktilised programmeerimisoskused. ###Sinu eelnev suhe programmeerimisega? Esimese teemakohase raamatu ostsin juba 16 aastasena. Lugesin toona mitut raamatut eri programmeerimiskeeltest. Proovisin üht-teist ka ise teha, istusin foorumites ja lahendasin teiste probleeme. Raha ei teeninud, see oli lihtsalt hobi. Londonis töötades parandasin veebilehte ja kirjutasin VBA makrosid, Moskvas makrosid Exceli ja VBA tarvis. Eestisse naastes töötasin investeerimisfondis ja programmeerisin suurema osa ajast, aga see oli hoopis muu võrreldes sellega, mida praegu siin õpime! Kirjutasin päris keerulisi asju ja sain aru, et nende ülalhoid on väga keeruline, kood oli keerukas. Mõistsin, et pean õppima paremini programmeerima. Leidsin Äripäevast artikli Codeborne Tarkvarakoolist ja mõtlesin proovida.

###Parim e-teenus, mida oled kasutanud? Eesti internetipangad, nt Swedbank. Londonisse minnes ootasin, et Euroopa finantspealinnas on kõik väga kõrgel tasemel. Mitte sinnapoolegi! Swedbank on palju parem! Paljusid asju ei saa üldse internetis teha, peab kontorisse minema. Londoni järel olid Venemaa pangad veelgi halvemad, kogu aeg oli vaja kontorisse minna.

###Kas raamatuid loed paberil või tahvlil? Bussiga tööle sõites loen asju telefonis, näiteks hiljuti Clean Code raamatut. Kui midagi soovin kiiresti lugeda, siis hangin paberversiooni, see on mugavam. Mulle meeldib markeriga olulisi kohti ära märkida, mõned raamatud on täna üsna “kollased”.

###Kas me kontorisse 8. korrusel tuled trepist või liftiga? Alla lähen trepist, üles ikka liftiga

###Sina 5 aasta pärast? Pole nii kaugele mõelnud, hetkel on peamine fookus perel ja väikesel lapsel, kõik muutus me elus peale tema sündi …

Our recent stories