Blog post cover illustration Kuidas Tarkvarakooli tiim Tartu Maratoni uue veebilahendusega karastus
Tiit
01 Jul 2014

Kuidas Tarkvarakooli tiim Tartu Maratoni uue veebilahendusega karastus

Meie üsnagi spordiembene kollektiiv oli juba 2012 sügisel Tartu Maratoni (TM) meeskonnaga erinevate sündmuste koosmõjul kokku saanud ja lasknud mõtetel lennata, milline võiks olla üks kaasaegne spordiürituse lehekülg, seda just lõppkasutaja vaates. 2013 talvel oli algne idee olemas, mis tookord külmutati, kuna puudus finantseerimine.

Siis tuli Tarkvarakool. Soovisime neile kindlasti leida reaalset projekti, kus “käed valgeks” saada. Nii sündis seos TM ja Tarkvarakooli vahel. Augustis 2013 esitlesime mõtet TM tiimile ja lõime käed. Ilma Tarkvarakoolita ei oleks Tartu Maratoni (TM) projekti sellisel kujul üldse sündinud.

Kui keeruline saab ühe spordiürituse veebilahendus olla? Ei tohiks ju eriti? Nii oligi, tehnilisi väljakutseid Codeborne tiimi jaoks seal ei olnud.

Küll aga Tarkvarakooli kasvandikele - kogu projekt oli üks suur väljakutse. Inimesed, kes ei olnud oma elus enamasti ei programmeerinud ega end spordivõistlusele kirja pannud ning tulemusi otsinud, hakkasid seda nüüd tegema. Lisaks tuli pidevalt arvestada paarilisega, kuna me kasutame paarisprogrammeerimist.

Annika Tammik, üks Tarkvarakooli õpilastest, projekti algusest

Kõike uut oli alguses nii palju! Esimesed 2 nädalat oli meil ees Play tutorial ja siis oli klient ukse taga. Eredamad mälestused on seotud oma töö tulemuse esmasest nägemisest: kui ekraanile tekkis omaloodud nupp, vajutades “next” avaneski uus leht, tekkis selection box jne. Hea, et saime alustada konkreetse projektiga, millel tundus olevat suhteliselt lihtne äriloogika (näiteks võrrelduna palju keerukama pangandusega).

Reality check

Töö käigus tutvusime üllatavalt keerukate ärinõuetega, mis tulenesid TM pikast ajaloost ja võitlusest iga osaleja startisaamise nimel. Täpsemalt kes ja kuidas saavad registreerimisel soodustusi. Neid gruppe on palju ja seal ei olnud ühist nimetajat. Lisaks eraldi reeglid nende soodustuste edasikandumisel või mittekandumisel. Osad teemad koosnesidki ainult eranditest (leidus ka kuni 20 erandiga teema!). Ja me hakkasime algselt tegema lihtsat registreerimissaiti ;)

Samas ei olnud klient valmis oma protsesse päevapealt muutma. Senises praktikas oleme sageli koos klientidega otsinud võimalusi nõuete lihtsustamiseks kui me esitatud ajalis-rahaline hinnang ei vasta kliendi ootustele. TM puhul oli sponsortehing ning klient ei rehkendanud alati oodatud funktsionaalsuse realiseerimist rahasse. Asjad, mida on rahas keeruline mõõta, ei ole alati parimad õppimise seisukohalt: klient ei tunne vajadust seniseid protsesse, nõudmisi lihtsustada. Meie aga püüame põhimõtte “less is more” järgi toimetada. Kokkuvõttes tegid need ajaloolised kokkulepped programmeerimise aeganõudvamaks.

Kaks head õppetundi

1) Kui sarnast projekti uuesti teha, tuleb seada selge ajaline piirang - aeg on ainus ressurss, mille kaudu juhtida;

2) Keegi “vanadest” oleks pidanud täisajaga projektis sees olema - lasime liiga palju Tarkvarakoolil iseseisvalt teha - nii oleks tulnud vähem hilisemat ümbertegemist.

Kliendi kommentaar

TM direktor Indrek Kelk ütleb, et kõige mõõdetavam areng on toimunud osaleja registreerimisel. Korra sisestatud infot ei ole vaja uuesti sisestada. Seda tundsid eelkõige need vanemad, kes panid omad lapsed kõigepealt kirja Jooksumaratoni lasteüritustele ning tulid seejärel mõne nädala möödudes Rattaralli lasteüritustele. Paar klikki ja tehtud! Ja sellest saavad peatselt kasu juba tuhanded inimesed.

Samuti on oluliselt on vähenenud käsitsitöö hulk registreerimis- ja maksmisinfo raamatupidamisega sidumisel. Tõusnud on andmekvaliteet registreerumiste ja laekumiste kokkuviimisel. Suurenenud on andmete taaskasutus, vähenenud nimekujude varieeruvus, seda eriti slaavi nimede puhul ja neid on meil palju.

Tööprotsess oli nauding. Meie jaoks muutus täiesti arusaam suhtlusest IT partneritega! Ajurünnakud, filosofeerimine, muidugi kindla eesmärgi nimel. Codeborne / Tarkvarakooli tiim on lahe - oli selline tunne, nagu oleksime juba pikka aega koos töötanud, ei tekkinud mingitki suhtlusbarjääri.

Eks me mõlemad õppisime selle projekti käigus. Meie kui mitte-IT inimesed ei osanud hinnata töö mahtu. Tundus, et ka Codeborne tiim alahindas seda. Kui alguses kirjeldasime oma unistuste registreerimiskeskkonda, siis töö käigus läks palju aega kliendile nähtamatute tegemiste peale ja nii paljut alguses unistatust ei ole jõudnud veel realiseerida.

Annika jätkab

Ärilisest keerukusest hakkasime aru saama hiljem, algne keerukus oli me jaoks koodis eneses. Samas mulle meeldib nõuete keerukus, pähklite lahendamine on äge! Ja iganädalased kohtumised kliendiga - seda peaks kõik kasutama, seal kuuleb nii palju olulist!

Kokkuvõttes tänaseni uskumatu, et selline asi (nagu osalemine Tarkvarakoolis) oli üldse võimalik. Neid inimesi, kel salasoov programmeerida, on ju palju! Esimene mõte, et miks sellisi asju rohkem ei tehta! Samas elu näitab, et 3 kuud Tarkvarakooli oli alles ilus algus - neid asju, mida kõike peaks teadma, on nii palju veel.

Lõbusat

Nagu ikka, juhtus ka lõbusaid asju. Jooksumaratoni päeval tulemusi vaadates märkas tähelepanelik protokollide lehitseja naiste kepikõndi võitmas me kolleegi, tarkvarakooli ühte initsiaatorit ja projekti lõpufaasis kaasalöönud Erik Jõgi ;)

Mis siis juhtus?

Viimastes testides sooviti kasutada toodangu andmeid ja kuna Erik oli end registreerinud, siis võeti tema. Testijad kinnitasid, et kõik saab enne võistlust kustutatud, aga … võta näpust, ei kustunud.

Mis TM projektiga edasi hakkab juhtuma?

Meie tehtud asjadega on õnneks sedasi, et kõik tehtu on testitud ja töötab, võib live panna kasvõi iga päev.

Praegu võtame sügiseni aja maha ja siis vaatame edasi. Näiteks nelikürituse registreerimine, mis sai juba peaaegu valmis, tuleb ringi teha, kuna muu süsteem on vahepeal palju muutunud. TM üritustel osalejatelt kuuleme jooksvat tagasisidet ning lisaks tuleb seda ka kolleegidelt, sest paar CB töötajat on iga TM ürituse stardis, see on kindel :)

Aho võtab teema lühidalt kokku

Heameelega näeksime, et ka teised IT ettevõtted võtaksid samasuguseid asju nagu Tarkvarakool teha. Me usume, et inimeste ümberõpe on palju käegakatsutavam kui on tahet ja ettevõtmist. Programmeerimine ei ole raketiteadus, normaalsed inimesed saavad sellega hakkama. Lisaks reaalses kliendiprojektis osalemine oli hea selle poolest, et näitas meile, kes õpilastest suudavad kliendikesksemalt mõelda.

Our recent stories