Blog post cover illustration Enam ei jää ükski jalgpalli finaalmäng vaatamata
Aivar
02 Jun 2014

Enam ei jää ükski jalgpalli finaalmäng vaatamata

Oeh, täna on ju jalka finaal ja ma ei saagi seda vaadata, sest pean olema ….” - oled tabanud end selliselt mõttelt?

Me komistasime Codeborne’is selle probleemi otsa 2010 aasta suvel, kui olime planeerinud suvepäevad täpselt jalgpalli MM’i finaalmängu päevale. Mure oli tõsine, sest suvepäevi ära jätta ei tahtnud, muule päevale üle viia oli keeruline, aga jalgpalli taheti ka näha. Tehnoloogiafriikidel, nagu me enamuses oleme, tuli kohe hulgaliselt häid mõtteid. 

Lõppes see nii, et kaasa võeti antenn (mast leiti loodusest), kaablid, laptopid, tv kaart ja kõik muu selleks, et metsas oleks võimalik mängu nautida. Paraku ei saadud tol korral mitte kuidagi pilti telerisse ja tuli leppida Soome raadiost tulnud ülekandega.

Old homemade TV setup

4 aastat hiljem jagatakse kontoris hommikuti eelmise päeva jalgpallimängude muljeid. Seejuures on põnev, et paljud ei vaadanud mängu kodus telekast, vaid hoopis oma telefonidest või tahvelarvutitest. Kes autos kusagilt koju sõites, kes mereäärses suvilas või kus iganes parasjagu olema juhtuti.

Meil on olnud hea võimalus aidata Starmanil piire murda ja muuta teleri vaatamist kardinaalselt.

Juba mõnda aega ei pea olema kodus sel ajal, kui saade reaalselt eetris on, sest saateid saab Ajamasina abil järele vaadata. Aga hiljem vaatamiseks tuleb saateid siiski kodusest telerist vaadata.

28. mail esitles Starman võimalust, kuidas vaadata saateid otse või ka hiljem Ajamasinast ja ise samal ajal kodust ära olles. Selline võimalus on nüüdsest nii Starmani Androidi kui ka iOS rakenduse kasutajatele kättesaadav. Algul küll testgrupile, aga sügisest on tasuta kättesaadav kõigile Starboxi klientidele.

Kui varem andis Starman miljon põhjust kodus olla, siis nüüd on mitu miljonit põhjust ka kodust ära olla.

##Tehnilist poolt Esmapilgul võib tunduda, et kui keeruline sellise rakenduse loomine ikka olla saab. Võtad video faili ja näitad seda rakenduses. Aga nagu ikka - “The Devil is in the detail” ja töö käigus tuli kokku puutuda erinevate tehnoloogiliste, kasutajamugavuse ja teiste muredega. Järgnevalt mõned näited, mis annavad aimu, millega kokku tuleb puutuda.

Kuidas lahendada olukord, kui poole “teleri vaatamise” pealt internetiühendus ajutiselt ära kaob? See olukord toob endaga kaasa kaks järgmist probleemi - esiteks, kui jätkatakse samas võrgus ja teiseks, kui jätkatakse mõnes muus võrgus (WIFI -> 3G).

Esimese probleemi puhul sõltub lahendus suuresti, milline plavorm ja milline versioon parasjagu kasutaja seadmes on. Näiteks vanemate Androidide videoplayerid käituvad sellises olukorras uutest oluliselt erinevalt. Üks proovib pikka aega video streami võrgust siiski kätte saada ja teine tõstab käed peale esimest üritamist üles ja annab kohe alla.

Mis saab olla hullem sellest, kui oled just jõudnud mõnda saatesse süvenema hakata ja siis näitab rakendus viga “Can’t show this video” ja peaksid saate uuesti käima panema ja õigesse kohta kerima. Sellise ebameeldivuse vältimiseks peab rakendus kogu aeg jälgima, kus maal video mängimine parasjagu on ja selle meelde jätma. Katkemise hetkel saab siis video automaatselt uuesti käivitada ja õigesse kohta tagasi kerida. Heal juhul märkab kasutaja, et video jääb korra seisma ja mängib mingi hetke pärast paar sekundit juba nähtud osa uuesti. Aga ei midagi enamat.

Teises võrgus jätkamise puhul on asi palju keerulisem. Sellisel juhul ei oska videoplayerid mitte midagi peale hakata. Peamiselt seepärast, et streamide URL’id on allkirjastatud piiramaks ligipääsu saadete failidele ainult Starmani klientidele. Muu hulgas on allkirjastatud andmete hulgas ka päringu tegemise IP, mis ühest võrgust teise muutub. Sellisel juhul on vaja lisaks uuesti käivitamisele ja õigesse kohta kerimisele ka uued video URLid pärida.

Läbi tuli mõelda ka hulk erinevaid kasutajaliidese detaile. Kas saated kohe mängima panna? Otsustasime, et paneme kohe. Kuidas saated täisekraanile kuvada - seadet külili keerates või full screen nuppu vajutades? Valisime esimese lähenemise. Kas live saate vaatamise ekraan peab olema sama, kui mineviku saate vaatamise vaade? Otsustasime, et näitame sama vaadet ja uuendame saate andmeid, kui saade vahepeal muutub.

##Avalik testperiood Niisiis alustas Starman avalikku testperioodi. Huvilistel soovitame ettevõtte tegemistel silma peal hoida ning esimesel võimalusel endast märku anda.

Samuti on aeg üle vaadata ka mobiilsideoperaatorite pakkumised, sest näiteks ühe täispika jalgpallimängu vaatamine võib maksimaalse kvaliteediga kulutada ca 2,5GB andmemahtu (ca 1GB tunnis). Teleri vaatamine võiks kuuluda ju “mõistliku kasutamise põhimõtte” alla!

Our recent stories